50. SVETSKO VOJNO PRVENSTVO U JEDRENJU

Nakon niza uspeha na međunarodnim regatama u regionu i Evropi, kao i osvojenog trećeg mesta na Seascape MonoCup regati u Portorožu, naši članovi Aleksandar Jovanović, Goran Stevanović i Nikola Marjanović (PSTech Racing Team), učestvovali su ispred reprezentacije Vojske Srbije na 50. Svetskom vojnom prvenstvu u jedrenju u Helsinkiju (50th World Military Sailing Championship). Zajedno sa trenerom kapetanom fregate Jovanom Krivokapićem i potporučnikom Nikolom Popovim, osvojili su sedmo mesto u konkurenciji olimpijskih takmičara i svetskih prvaka.


50. Svetsko vojno prvenstvo u jedrenju je održano od 14. do 21. juna u organizaciji Finskih odbrambenih snaga i Finske mornarice, koje su tokom održavanja prvenstva obeležile stogodišnji jubilej.


Predvođeni kormilarom Nikolom Marjanovićem, naša reprezentacija je jedrila ukupno 14 trka. U toku prvenstva, odneli su pobede protiv profesionalnih jedriličara iz Španije, Francuske, Holandije, Katara, Kine, Turske i Danske. Jedriličarska ekipa Vojske Srbije učestvovala je prvi put na vojnom prvenstvu koje okuplja poznate svetske i olimpijske jedriličare zbog čega nosi oznaku drugog prioriteta po značaju svetskih takmičenja, odmah posle olimpijskih igara i civilnog svetskog prvenstva.


Ukupno 102 učesnika raspoređenih po nacionalnim timovima, nadmetalo se tokom četiri takmičarska dana u uzbudljivom match-race formatu, a jedrilo se na J80 tipu broda modifikovanim za match-race takmičenja.


Samo učešće na ovom respektabilnom vojnom prvenstvu u finskoj prestonici, sa vrhunskim profesionalcima kao protivnicima, i to u svojstvu predstavnika države, veliki je uspeh članova našeg kluba i PSTech Racing Team-a. Čestitamo!

ANCHOR YOURSELF

TO SOMETHING SPECIAL