EUROSAF FIRST 18 SE EUROPEAN CHAMPIONSHIP 23

Nakon četiri takmičarska dana i jedanaest održanih trka na jezru Traunsee u Austriji, imamo novog (i starog) Beneteau First 18 i Seascape prvake Evrope. Dejan Presen i Dénes Szilágyi vratili su titulu šampiona starog kontinenta u svoj posed, sa čak dvanaest poena prednosti isped iskusne posade kluba domaćina Union Yacht Club Traunsee. Drugoplasirana posada Angelika Stark/Martin Pöll završila je prvenstvo dva poena ispred trećeplasiranih Lukas Hobinger/Dieter Schneider pokazavši dominaciju na domaćem terenu u odnosu na ostatak flote.

photo credit by Ana Šutej

Evropsko prvenstvo za Beneteau First 18 i Seascape je završeno baš kako je i počelo. Maksimalan broj trka jedreno je prvog kako i četvrtog dana u tipičnim uslovima za jezero Traunsee. Vetar promenljivog pravca, srednje jačine, ali sa povremenim intervalima i do 20 čvorova, dao je posadama ono što su i očekivali. Neizvesne i naporne trke prepune taktičkog nadmudrivanja od starta do cilja. Drugog dana takmičenja, trka nije bilo, uprkos strpljenju regatnog odbora i svih takmičara. Subota nam je pružila tri kvalitetne trke i opravdala reputaciju jezera Traunsee kao jednog od najboljih alpskih jezera za jedrenje.

photo credit by Ana Šutej

Četiri posade iz srpskih klubova od kojih su tri iz Jedriličarskog kluba Ada, našle su se na ovom prvenstvu među trideset šest timova iz sedam evropskih zemalja. Najbolji plasman od “naših” ostvarila je posada Jan Kobler/Draško Andrić osvojivši sedmo mesto ukupnog plasmana. Deseto mesto osvojila je još jedna posada sa donjeg špica Ade, Goran Stevanović/Nikola Marjanović dok se uprkos većim ambicijama, posada Miloš Dobrosavljević/Goran Jerinkić morala zadovoljiti dvadeset četvrtim mestom.

photo credit by Ana Šutej

Pored toga što su uslovi za jedrenje bili apsolutno na strani jedriličara, izvanredna organizacija Union Yacht Club Traunsee i Seascape zajednice uz podršku Ober banke i grada Gmunden učinila je da još jedno prvenstvo za klasu koja je jedna od najbrže rastućih na svetu ostane u dobrom sećanju svim učesnicima i posmatračima. Posade sačinjene od olimpijaca, rekreativaca do “family racer-a”, izvanrednim jedrenjem su pokazale da klasa Beneteau First 18 okuplja vrsne jedriličare. Seascape zajednica se i ovog puta potrudila da ubrza napredak novajlija u klasi predavanjima Dejana Presena i Angelike Stark. Učesnici su takođe imali prilike da bolje upoznaju i razmene iskustva prilikom večernjih dešavanja u prijatnoj atmosferi Union Yach Club Traunsee.

Veliko hvala svima koji su učestvovali u organizaciji ovog prvenstva. Ovom prilikom pozivamo sve zainteresovane da se bolje upoznaju sa ovom klasom kroz kurseve naše škole jedrenja i što pre uzmu učešće na nekom od narednih dešavanja.

Dobar vetar!

ANCHOR YOURSELF

TO SOMETHING SPECIAL