FLYER “ODLETEO” SA ADE

Ako na spisak sa mnoštvom Euro Micro Cup zlatnih medalja i nekoliko Micro Worlds srebrnih medalja, koje je našoj zemlji donela ova jedrilica, dodamo i nebrojeno mnogo osvojenih Državnih prvenstava kao i drugih regata u okolini i lokalu svi znamo da se radi o čuvenom Flyer-u, “mikraću” regatnog pedigrea.

Ova jedrilica poljskog proizvođača Wind Yacht smatra se već dugo standardom trkačkog “mikraća”. Već čitavu deceniju je najzastupljeniji model na Svetskim prvenstvima kao i na regatama Euro Micro Cup-a. Prisutna je u divizijama Proto, Racer ali i Cruiser bas kao što je slučaj sa primerkom u našoj zemlji. Uprkos tome što je u ponudi istog proizvođača pre nekoliko godina dobila svog uspešnijeg naslednika, ovaj model se i dalje proizvodi i plasira širom Evrope zahvaljujući performansama, lakom kopnenom transportu i prihvatljivoj ceni.

U našu zemlju je ova jedrilica stigla pre malo više od deset godina. Unevši pometnju u domaćoj floti koju su u to doba činile mnogobrojne Brodotehnike i Pajnikovi modeli kao i jedan poljski Jumper, Flyer se brzo nakon adaptacije posade na ovo plovilo istakao performansama.

Flyer je u Jedriličarski klub Ada stigao 2016. godine sa ciljem da omogući konkurentnije nastupe u inostranstvu ali i da pojača školsku flotu našeg kluba u segmentu kurseva naprednog i regatnog jedrenja. Omiljena jedrilica naših najambicioznijih članova bila je motiv za napretkom među novajlijama ali i izazov. Kako bi se izvukao maksimum iz Flyer-a, neophodno je imati mnogo znanja, snage i veštine. Ova jedrilica je konstruisana za aktivno jedrenje, uigrane posade i jedriličare u dobroj sportskoj formi. Tokom sezona pa sve do danas, naš Flyer je ponosno nosio obeležja sponzora, podrške i prijatelja kluba i njegovog regatnog programa jedrenja. Kompanije Mozzart, Helly Hansen, Sport Vision i Proto bile su godinama deo našeg uspeha i zajedno sa nama prolazili kroz cilj visoko podignutih pesnica.

Kako se na ovakvim jedrilicama ne praktikuje anti algin premaz, za nju je patentiran poseban suvi dok kako bi bila dostupna za treninge i regate tokom cele godine. Drustvo sa Ade je uz Vasinu stručnu pomoć i realizaciju konstruisalo originalni suvi dok koji za jako kratko vreme jedrilicu nakon jedrenja podiže iz vode štiteći je od algi i drugih štetnih uticaja tekuće vode. Ovaj patent je kasnije konstruisan za još jedrlica a inspirisao je i kompaniju Pajnik da napravi sličan proizvod. Suvi dok danas ne samo da predstavlja praktičan i ekonomičan već i ekološki proizvod s obzirom da vlasnik jedrilice ne koristi farbe koje imaju uticaj na okolinu.

Oglasivši prodaju ove jedrilice isključivo na sajtu www.sailing-serbia.com koji promoviše jedrenje u zemlji i regionu, naš klub je jasno stavio do znanja da je želja da jedrilica ostane u zemlji što je i postignuto. Novi ponosni vlasnici imali su zadatak da pređu svega par stotina metara Save do svog veza. Na naše zadovoljstvo, radi se od novim jedriličarima komšijskog kluba, zdravoj i perspektivnoj konkurenciji koja će na Flyer-u nastaviti da krasi horizont reke Save kao i da jača Micro Class takmičenja u zemlji a nadamo se i u inostranstvu.

Jedriličarski klub Ada je sada pred raskrsnicom. Jedno lepo putovanje je svakako iza nas. U prvoj polovini predstojeće sezone biće predstavljen novi smer naprednog segmenta jedrenja našeg kluba kojim ćemo krenuti. Ono što ovom prilikom možemo reći jeste da će ova jedrilca koja nas je mnogo čemu naučila i naterala na napredak, promovisala naš klub, njegovu podršku ali i samo jedrenje u Srbiji na najatraktivniji mogući način svakako dobiti naslednike.

Do tada, Dobar vetar!

ANCHOR YOURSELF

TO SOMETHING SPECIAL