ZATVARANJE SEZONE 2022.

Sezona sportskog i rekreativnog jedrenja na Adi je definitivno zatvorena. Iskoristivši i poslednji topli talas za jedrenje našom dragom Savom, stavili smo tačku na ovu jedinstvenu sezonu. Mozzart jedrilica za čijim se kormilom našao veliki broj učesnika naše škole jedrenja je kada se sabere i ove sezone prešla Atlantik, plovila preko mesec dana u kontinuitetu i primila omanji trajekt ljudi. Usadivši znanje, veštinu i pre svega ljubav prema ovom sportu i načinu života, naš glavni intruktor kluba Strahinja Blagojević – Simba i naša školska jedrilica prelaze u zimski režim. Neko na planinu neko pod ceradu.

Možemo reći da od osnivanja nismo imali sezonu kao što je ova iza nas. Imali ste prilike da se uverite da uspesi nisu izostali na svakom nivou našeg delovanja. Posebno nam je drago zbog naših mališana koji su nastavili da beleže uspehe na regatama početnika za najmlađe. S obzirom da smo i mi početnici u vođenju ove vrste škole jedrenja bitna nam je potvrda da smo na pravom putu. Očigledno je da naša vizija ali i vođstvo Ane Đorđević donosi rezultate i što je najbitnije okuplja veliki broj novih, mladih jedriličara.

Dugo pripremani nastup na SSL Gold kup-u skrenuo je pažnju naše javnosti na jedrenje kao vrhunski sport. Uprkos tome što je dobar rezultat i kavlifikacija u završnicu Gold kupa za dlaku izmakao, velika stvar je učinjena na nivou tima što će svakako doći do izražaja u sledećoj kampanji kada ćemo se boriti u okviru evropskog šampionata ovog takmičenja. Naš klub dao je veliki doprinos ovom timu angažovanjem kako na brodu tako i podrškom sa kopna. Naime, pored tri redovana i dva novo-pridružena člana kluba koji su bili deo posade SSL Gold Cup tima Srbija, klub se pobrinuo da stavi na raspolaganje sve svoje medijske kanale kao i talenat u prezentovanju ovog sporta javnosti. Priznanja na dobro odrađenom poslu stigla su su sa svih strana a posebno nam je drago što nas je i sam organizator stavio na prvo mesto po kvalitetu odnosa sa javnošću.

Posebnu pažnju skrećemo na jedan projekat koji je duže vreme planiran a ove godine realizovan. Naime, potreba za dve identične jedrilice u kategoriji malih krstaša postoji još od Match Race seminara organizovanog 2016. godine a korak dalje otišli smo godinu dana kasnije kada smo organizovali Belgrade Open Sailing League. Posade iz Grčke, Turske, Slovenije i Srbije okupljene oko jednog modernog flotnog formata izuzetno atraktivnog za učestvovanje ali i posmatranje definisale su cilj kome smo težili. Konačno možemo reći da u Jedriličarskom klubu Ada imamo dve Beneteau First 18 jedrilice spremne u svakom trenutku za Match Race a da u zemlji postoje ukupno tri s obzirom da se društvo sa Palića pridružilo našoj ideji kupovinom još jednog primerka. VII Savski kup ugostio je ove tri jedrilice po prvi put da bi se nedelju dana kasnije održala i prva zvanična trening regata ove perspektivne flote u organizaciji našeg kluba. Zajdnički cilj je da pored svakodnevnog korišćenja ovih predivnih jedrilica u okviru škole naprednih jedriličara nešeg kluba budu organizovane i radionice regatnog jedrenja, regatni terninzi za sve nivoe takmičara kao i regate na klupskom, gradskom, državnom i međunarodnom nivou. Izuzetno nas raduje saradnja na ovom projektu sa ekipom sa Palića kao i otkrivanje novih lokacija za jedrenje širom Srbije.

I na kraju, podsetili bi se ekološke akcije sprovedene na inicijativu kompanije Lidl Srbija a u saradnji sa organizacijom Čepom do osmeha. Aktivnost prilikom koje smo veliku količinu otpada izvadili iz beogradskog priobalja i poslali sortiranu na pravo mesto. Razmenivši znanje i iskustvo stečeno čisteći i čuvajući okolinu godinama, unapredili smo naše kolektive i nastavili još stručnije da delujemo na društvo koje nas okružuje. Kako bi se primer što bolje rasprostranio, Vladimir Miladinović Piki je po ko zna koji put dao svoj stručani doprinos klubu kome pripada, snimivši jedan kratak ali poučan film o ovoj akciji.

Sve u svemu, u idiličnoj atmosferi Jedriličarskog kluba Ada, spremamo se za zimske sportove i čarolije koje ćemo narednih meseci upražnjavati takođe na vodi ali u čvrstom agregatnom stanju i planinskom okruženju.

Zahvaljujemo se iz sveg srca članovima, saradnicima, sponzorima i podršci našeg kluba. Jedriličarski klub Ada zbog vas i postoji, a zahvaljujući vama je iz godine u godinu sve bolji.

Želimo vam srećne praznike, ugodnu zimu i dobar vetar!

ANCHOR YOURSELF

TO SOMETHING SPECIAL